Draghi a fost audiat luni în Comitetul pentru afaceri economice și monetare al Parlamentului European, iar Matias a sugerat că banca centrală pune la pământ Grecia, relatează MarketWatch.
Șeful BCE a respins însă că BCE ar avea un comportament incorect față de statul elen.
„Dați-mi voie să nu fiu de acord. Dacă șantajăm Grecia? Este prea mult spus. BCE are o expunere de 104 miliarde de euro față de Grecia. Suma reprezintă 65% din PIB-ul Greciei și cea mai mare expunere din zona euro”, a spus Draghi.
Ulterior, Draghi a precizat că expunerea BCE la Grecia a crescut de peste două ori, de la 50 de miliarde de euro în decembrie.
Între întrebările adresare de europarlamentari s-au mai aflat dificultățile de finanțare ale Greciei și dacă banca centrală are dreptul să anuleze facilitatea care permitea băncilor elene să folosească obligațiuni cu rating în categoria junk, nerecomandată investițiilor, drept garanții pentru împrumuturi.
„BCE este o instituție guvernată prin reguli. Nu creăm reguli pentru Grecia și pentru nimeni altcineva. Pur și simplu respectăm regulile existente. Suntem gata să reintroducem facilitatea de îndată ce vor fi respectate condițiile”, a spus Draghi.
Grecia se află sub presiunea de a încheia un acord cu creditorii internaționali în privința programului de reforme, care reprezintă o precondiție pentru deblocarea următoarei tranșe de sprijin financiar.
Înainte de o întâlnire crucială la Berlin cu cancelarul Angela Merkel, premierul Alexis Tsipras a avertizat că este imposibil ca Grecia să își plătească datoriile scadente în următoarele câteva săptămâni, în lipsa unui ajutor pe termen scurt din partea UE, a relatat Financial Times.
Liderii eleni au convenit cu creditorii instituționali, în februarie, prelungirea actualului program de susținere, dar cele două părți nu reușesc să se îțeleagă în privința măsurilor de reformă necesare. Guvernul elen vrea atenuarea reformelor, în timp ce Germania susține că Grecia trebuie să respecte măsurile deja convenite.